Luca búzán innen és túl...



Holnap Luca napja, amihez sok hiedelem, népszokás kapcsolódik. Ami talán mindenki számára a legismertebb (mi is állhatna közelebb egy szalmafonó szívéhez) az a Luca búza ültetése.
Idén is ültetünk!

Szarvas környékén azonban ezen kívül is nagyon sok szokás kapcsolódott ehhez a naphoz, amit most egy csokorba gyűjtöttem, fogadjátok szeretettel!

Luca napján házról-házra jártak a gyerekek és a következő verset mondták:

„Hoztam nektek acélt, hogy fazekaitok tálaitok ne töredezzenek, tányéraitok ne repedezzenek. Ahány karó, annyi ökröt, ahány veréb kaputokon, annyi fiút lányaitoknak s ahány bicska az asztalon, annyi kérőt eladó lányitoknak!”

Ekkor a háziak a lányos háznál gyorsan az összes bicskát az asztalra rakták.
A versért diót, pénzt, vagy Luca-pogácsát kaptak a fiuk. Ezen a napon ugyanis csak a fiúk jártak a köszöntéssel, mert ha férfi jött a házhoz elsőnek az szerencsét jelentett, ha asszony, az szerencsétlenséget, ezért nem igen kedvelték az asszonyvendégeket.

Luca napjának hajnalán piszkafával kotyolták meg a tyúkok tojókáját, hogy egész éven át jól tojjanak, közben ezt a versikét mondták:

Gyere haza tarka csibe,
mert ha nem jössz, kész a dsidse
Gyere haza, tojjál már!
Luca napkor a lyukadat,
Megpiszkálták valagadat,
Gyere haza, tojjál már,
Gyere haza tojjál már

Hogy mi a dsidse? Lándzsaféle, amivel régen a csendőrök jártak

A tyúkoknak e naptól fogva karácsonyig egy abroncs által körülzárt területre szórták az eleséget, hogy összetartsanak. A tyúkokat egyébként Lucától karácsonyig hívni nem volt szabad, mert ha azt más is meghallotta, akkor annak a tyúkjai jól, ellenben azé, aki hívta a tyúkokat, nem tojtak.

Sok tilalom is kapcsolódott ehhez a naphoz, így másnak valamit kölcsönadni tilos volt, mert elvitte a szerencsét is. Varrni sem volt szabad, mert nem fognak tojni a tyúkok, ellenben mosni, vagy tollat fosztani lehetett, sőt kellett is. Ha a gazdasszony egész nap ült, hát akkor sok ülős tyúkja lett.

A Luca napján levágott tyúk vérének is varázserőt tulajdonítottak. A tyúk vérével annyi korpát kevertek össze, amennyit felvett. Ezt aztán zacskóba tették és a kamrába egy szögre akasztották. Tavasszal a kikelt csirkéknek ebből a korpából adtak először enni, mert ez megóvta minden bajtól.

Ez a nap férj jóslásra is alkalmas volt. Luca napjának éjszakáján a leány egy nadrágot tett párnája alá így megálmodta ki veszi el.
Luca napján a leányok szép piros almát választottak és ettől kezdve karácsony estig minden nap egy harapást ettek belőle. A megmaradt részt karácsonyeste a kapuban fogyasztották el, és aki ezalatt az úton megjelent, az lett a jövendőbeli.
12 fiúnevet írtak fel kis lapokra ezt a zsebükbe, vagy a párnájuk alá tették. Ezekből minden nap egyet elégettek, és amelyik név utolsónak maradt, olyan nevű lett a leendő párja. Ezt más változatban is csinálták például hatágú csillagot készítettek, mindegyik ágra egy férfinevet írtak és párnájuk alá tették. Reggel amelyik ág a kezükbe akadt, a rajta lévő név jelentette párjuk nevét.

Nosza lányok, ha kíváncsiak vagytok a jövendőbelitekre, itt az alkalom!

Rorátéra (hajnali mise, vagy pásztormise) menet az első szembejövő férfitól meg kellett kérdezni mi a keresztneve, mert akkor olyan nevű lesz a mátka, vagy pedig egy almát kellett meghámozni egyben úgy, hogy ne szakadjon el a héja utána a váll fölött hátradobni és amilyen betű kiformálódik olyan betűvel kezdődik a jövendőbeli neve.

Luca-széke készítés, hagymakalendárium, Luca-naptár és még sorolhatnám, de ezeket úgyis ismeritek!

Mindenkinek örömteli készülődést kívánok az adventi időszakban!

Veronika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése